Chinees nieuwjaar

Vanaf 1 februari 2023 vindt het Chinese nieuwjaar plaats, een feest dat vijftien dagen lang wordt gevierd. Tijdens het feest wordt er een eerbetoon gebracht aan de familie – de levenden en de doden – en aan de rijke tradities van het verleden. Honderden miljoenen Chinezen reizen tijdens deze dagen dan ook naar hun familie.

Chinees-Nieuwjaar-010Liftservice

Chinees Nieuwjaar 010Liftservice

Chinees nieuwjaar: hoe zit dat precies?

Het nieuwjaar wordt gevierd op basis van de tweede of derde nieuwe maan na de winterzonnewende. Die zonnewende is meestal rond 21 december, dan is er dus twee weken later – begin januari – een eerste nieuwe maan en die nieuwe maan dáárna: die vieren Chinezen als nieuwjaar, net als trouwens TaiwanezenKoreanenVietnamezenTibetanen en Mongolen.

Welke dieren kent de Chinese dierenriem?

In plaats van maanden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar. Elk jaar is gerelateerd aan een dierenteken volgens een 12-jarig cyclus. De twaalf dieren zijn in volgorde: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.

Waarom de dieren op deze volgorde staan? Volgens een mythe zei de Jade-keizer dat de volgorde van de dierenriem zou worden bepaald door de volgorde waarop de dieren op zijn feest zouden arriveren. De Os was de avond ervoor vertrokken en zou eerste worden. De Tijger zou de volgende ochtend vroeg arriveren en tweede worden. Maar.. toen bleek dat de Rat stiekem op de Os was geklommen en sprong die als eerste naar beneden, toen hij de Jade-keizer zag. Hierdoor kwamen de Os en Tijger op de tweede en derde plaats. Ondanks zijn protesten moest de Tijger genoegen nemen met de derde plaats in de dierenriem.

Wat zijn de eigenschappen van het Chinese sterrenbeeld de Tijger?

In tegenstelling tot de westerse dierenriem, die bestaat uit dieren en symbolen, bestaat de Chinese dierenriem uit alleen maar dieren die een combinatie van legende en geluk vertegenwoordigen.

In China staat de Tijger bekend als ‘de koning van alle beesten’. Het sterrenbeeld staat symbool voor kracht, het uitdrijven van kwaad en dapperheid. Mensen die zijn geboren in het Jaar van de Tijger zitten vol moed en kracht en hebben de persoonlijkheidskenmerken van het dier. Ook zijn Tijgers ambitieus, avontuurlijk en kunnen ze onafhankelijk handelen, terwijl ze tegelijkertijd heel voorzichtig kunnen zijn. Herkenbaar, Tijgers?

Het natuurlijke element van de Tijger, ook wel hemels teken genoemd, is dit jaar Water. Afhankelijk van welk jaar je in geboren bent, kan het ook Goud, Aarde, Vuur en Hout zijn. De Goudtijger, ook wel de Metaaltijger genoemd, heeft eigenschappen die variërend afhankelijk van het geslacht: vrouwen zijn altijd erg enthousiast, terwijl mannen besluiteloos en koppig zijn. Toch zijn beiden vreedzaam en geven ze veel om hun families. Een Watertijger, het dier van 2022, heeft een sterk gevoel van eigenwaarde en leervermogen.

Nog meer verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Tijgers zijn dat mannen, hoewel ambitieus, energiek en getalenteerd, ook dominant en zelfs erg agressief kunnen zijn. Vrouwelijke Tijgers zijn gedurfd en onverschrokken, waardoor zij hun reputatie als één van de krachtigste sterrenbeelden waarmaken, maar ze kunnen wel achterdochtig zijn. Je komt niet snel weg bij vrouwelijke Tijgers. Ze zijn ook nog eens modieus en intelligent, wat wil je nog meer?

Geluk en ongeluk: getallen, kleuren en bloemen

In de Chinese cultuur zijn geluktokens erg belangrijk. Voor Tijgers zijn er geluk- en ongelukgetallen, kleuren, bloemen en richtingen. Getallen als 1, 3 en 4 zijn geluksgetallen voor Tijgers, dit geldt ook voor getallen die deze nummers bevatten, zoals bijvoorbeeld 14 en 34. Getallen die Tijgers moeten vermijden zijn 6, 7 en 8.

Heb jij als Tijger altijd al mot gehad met de kleur bruin? Daar is een logische verklaring voor: bruin is namelijk de enige ongelukskleur van Tijgers. Blauw, grijs en oranje zijn de gelukskleuren.

Bloemen die je als Tijger echt in huis wilt halen of in de tuin wilt planten, zijn gele lelies en askruid. De gele lelie is een uitdrukking van zonneschijn en wordt beschouwd als een symbool van geluk en vrolijkheid. Deze bloemen brengen de boodschap van herinnering en tevredenheid over. Askruid staat symbool voor bescherming.

Tijgers hebben ook geluk en ongeluk qua richtingen: oost, noord en zuid zijn de richtingen voor geluk als je in het Jaar van de Tijger bent geboren. Vermijd als Tijger alleen het volgen van een zuidwestelijke richting. Dat kan je in allerlei problemen brengen.

En dan zijn er nog maanden die geluk en ongeluk brengen. De 16e en 27e datum van elke Chinese maanmaand worden als geluksdagen beschouwd. De 3e, 7e en 10e Chinese maanmaanden (april, augustus en november) zijn de geluksmaanden van een tijger. Ongelukkige Chinese maanmaanden voor een tijger zijn de 1e, 4e, 5e en 11e maand (februari, mei, juni en december).

De voorspelling voor het jaar van de Tijger

Zo, nu we weten waar het geluk en ongeluk zit, willen we natuurlijk ook wel weten wat het nieuwe jaar voor de Tijger in petto heeft.

We leven natuurlijk in een onzekere tijd en dat zal Tijgers ook beïnvloeden in de vorm van stress. Stemmingswisselingen en gebrek aan slaap zijn te verwachten, maar het versterken van de familiebanden zal de meeste van deze gezondheidsproblemen helpen verlichten.

Er is ook goed nieuws: in 2022 krijgt de carrière van de Tijger een boost. Pas wel op: volgens astrologen moeten alle risicovolle investeringen worden vermeden.

En dan is er nog de liefde. De voorspelling voor het jaar van de Tijger op relatiegebied lijkt redelijk neutraal. Je geniet van de liefde, maar het vinden van de juiste partner (mocht je die nog niet hebben) kan in 2022 een flinke klus zijn. Toch zijn zowel Tijgermannen als -vrouwen goede romantische partners. Met de nadruk op de vrouwen, die een speciale inspanning doen bij het zoeken naar romantische relaties.

Ben je geen Tijger? No worries, zo ziet het er de aankomende vijf jaar uit in de Chinese jaartelling: 2023 is het jaar van het Konijn (vanaf 22 januari), 2024 is het jaar van de Draak (vanaf 10 februari), 2025 is het jaar van de Slang (vanaf 29 januari), 2026 is het jaar van het Paard (vanaf 17 februari). Jouw jaar komt nog.

bg-slider-2

Volgt u ons al op LinkedIn? 010Liftservice