Wat te doen bij liftstoring?
Een liftstoring is vervelend. Zeker als het de enige lift in het gebouw betreft en mensen hiervan afhankelijk zijn. Dan is het belangrijk dat de lift zo snel mogelijk weer werkt. Het liefst wilt u deze zelf direct kunnen repareren maar het is verstandig om altijd op de monteur te wachten. Met deze 4 tips weet u wat u moet doen in geval van een storing.
1 bekijk of er niemand in de lift opgesloten zit
Als u merkt dat de lift niet langer werkt, controleer dan altijd of er niemand opgesloten zit. Zit er iemand opgesloten, probeer de deuren dan niet zelf te openen – hierbij kunt u zich verwonden. Kalmeer altijd de persoon in de lift en geef aan dat er hulp onderweg is. Bel bij een medische noodsituatie altijd 112. In andere gevallen kunt u de storingsdienst bellen. Zij sturen dan direct een monteur op pad om de persoon te bevrijden.
2 Bel de storingsdienst
Heeft u gecontroleerd of er niemand opgesloten zit in de lift, bel dan met het storingsnummer. Geef aan de centrale door welke lift het betreft en wat de problemen zijn. In uw onderhoudscontract heeft u een responstijd afgesproken waarbinnen u de monteur ter plaatse verwacht. De centrale geeft de storing door aan de monteur, die zijn werkzaamheden afrond en dan naar uw locatie toe zal gaan.
3 Zorg ervoor dat de lift niet gebruikt word op het moment van storing
Staan de deuren van de lift open? Zet deze dan af zodat niemand gebruik kan maken van de lift. Hiermee voorkomt u opsluitingen. Is de lift beschadigd? Zorg dan dat niemand zich kan verwonden. Waarborg altijd uw eigen veiligheid en die van de gebruikers.
4 Goede inlichting voorkomt onnodige storingen
Veel lift storingen ontstaan door onjuist gebruik van de lift. Meestal gebeurt dit onbewust. Denk hierbij aan het te zwaar beladen van de lift, kinderen die deze als speeltoestel gebruiken, het raken van de liftdeur met een hard voorwerp of de lift word vastgehouden door een verhuizing terwijl de medebewoners hiervan niet op de hoogte zijn. Goede voorlichting is hierin belangrijk.